onsdag 19 augusti 2009

Det som irriterar mig mest...

..är den oansvarige hundägaren här i byn, som i flera års tid låtit sin hund strosa runt i byn utan att de bryr sig. Blir såå arg. Tänk om en hundrädd människa möter denna hund under sin promenad, då spelar det ingen roll om hunden är självaste Lassie eller hin håle personifierad, den är lika skräckinjagande iallafall för den som är hundrädd.

Tänk om hunden skulle attackera ett litet försvarlöst barn under sin framfärd i byn. Då spelar det inte heller någon roll om hunden aldrig gjort ett barn illa tidigare, man vet aldrig vad som kan hända om hund o barn lämnas utan uppsyn.

Ska jag som hundägare behöva gå runt o vara rädd för att den hunden ska komma fram till mina hundar under promenad eller då de är ute på tomten och att det kanske kan bli ett hundslagsmål, där jag, enligt lag, måste betala de skador som mina hundar åstakommer den andres hund även om det är den andre hunden som var orsaken till det.
Det råder även koppeltvång på hundar till och med den 20 augusti.

Så här står det på Svenska kennelklubbens sida:

En hundägare har alltid strikt hundägaransvar, dvs Du är alltid ansvarig för vad Din hund företar sig oavsett om hunden har blivit provocerad eller ej. (Enligt Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter)
Ett exempel: Du har Din hund lös på Din tomt. Tomten är inhägnad men plötsligt kommer en främmande hund in på tomten och det blir slagsmål. När slagsmålet är över visar det sig att Din hund inte alls är skadad medan den främmande hunden har fått några bitsår. Som hundägare är Du i detta läge skyldig att ersätta den andra hundägaren för eventuell veterinärvård, trots att den främmande hunden faktiskt inte har på Din tomt att göra!
Om Din hund råkar i slagsmål med en annan hund så är Du alltid skyldig att ersätta den andre hundägaren för eventuella skador som Din hund orsakat. Detta gäller oavsett vem som kan anses ha varit vållande till slagsmålet. Den andre hundägaren är naturligtvis lika ansvarig för sin hund och måste således ersätta Dig för de eventuella skador Din hund har ådragit sig.
Tänk på att kontrollera Din hemförsäkring som bör innehålla en ansvarsförsäkring. Det kan annars bli en mycket dyr historia om Din hund råkar ställa till med något.


Reglerna för hur hund ska hållas varierar från kommun till kommun. Eftersom Du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller för hundhållning kan det vara lämpligt att Du kontaktar kommunkontoret där Du bor för att få information om vilka regler som gäller. Anvisningarna finns i den lokala ordningsstadgan.
I jaktlagen och jaktförordningen finns också en del som berör hundar. Bl a nämns där att hund under tiden 1 mars till 20 augusti ska hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt. Detta innebär inte automatiskt att hunden inte får vara okopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. Regeringen kan också meddela föreskrifter som avviker från detta och om det finns skäl att skydda vilt får sådana föreskrifter innebära att koppeltvång gäller.
Rent generellt får en hund aldrig, även om inte koppeltvång föreligger, springa lös okontrollerat.
I vissa områden råder alltid koppeltvång (oavsett hur bra lydnad Du har på Din hund) och på vissa platser totalt hundförbud. Hundförbud gäller t ex ofta för lekplatser, på många kyrkogårdar samt på allmän badplats. Information om detta framgår av broschyren Du erhåller från Miljö- och Hälsa


Jag, liksom andra i byn, har kontaktat både polis och hundägaren ifråga angående deras lösa hund. De lovar dyrt och heligt att det inte ska upprepas, men likt förbannat är hunden ute och springer några dagar senare. Bryr de sig inte om hunden eller var är det?? Jag vet inte vad jag ska göra. Skriva en insändare i tidningen?? Hjälper knappast. Prata med länsstyrelsen om problemet, hur långt kommer man på det?? Når budskapet fram då det inte hjälper att prata med polisen??

Flera bybor som jag pratat med är trött på problemet, men ingen bryr sig nämnvärt. Har de tröttnat eller är de konflikträdda??
Jag tycker så synd om hunden, den kan inte vara älskad, omtyckt, en kär familjemedlem om familjen inte bryr sig att hunden hela tiden springer lös. Tänk om den orsakar en trafikolycka, då är ägaren skadeståndskyldig till den som körde på hunden.

Snälla nån som har ett bra råd??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Klottra gärna ner några rader så blir jag så glad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...