fredag 7 augusti 2009

"Kamphundar"

Våra pojkar med våra hundar
Den senaste veckan har det varit mycket skriverier i tidningen om "kamphundar", att Danmark funderar på att förbjuda "kamphund" precis som Norge har gjort för flera år sen.
Undersökningar visar nu att 4 av 5 vill förbjuda "kamphundar" även i Sverige. Jag tycker att den undersökningen visar på en stor okunskap bland folket och på hur stort inflytande media har hos människor. Kamphund är ingen ras utan en hund, oavsett ras, som tränats eller tränas med syfte att den ska bli framgångsrik i slagsmål med andra hundar. En hund som tränats för slagsmål innebär bland annat att man har tagit bort den naturliga socialiseringen. Man isolerar hunden från andra hundar och tränar dem till aggressivitet. Alla hundar behöver en ansvarsfull ägare.
Det pratas mycket om Gameness i samma mening som ordet "kamphund" nämns. Många människor har försökt att påstå att Gameness är hur aggressiv en hund är, men aggressivitet har absolut ingenting med saken att göra. En hund som besitter stor Gameness ger aldrig efter för stora påfrestningar och den dör hellre än att ge vika. Detta gjorde att en hundkamp på 1800-talet kunde pågå i flera timmar, trots att hundarna var svårt skadade och väldigt trötta. Alla människo-aggressiva hundar avlivades konsekvent i samband med hundkamp med tanke på handlernas(de som hanterar hundarna) säkerhet. De var ju tvungna att gå in och hantera hundarna medans de var väldigt upphetsade.

Det finns många myter om amstaffens och pitbullens aggressivitet och grymhet. Dessa myter är så långt ifrån sanningen man kan komma! Få hundraser är så mjuka och beskedliga mot människor som en amstaff eller en pitbull. Vi, liksom många vi känner, är en barnfamilj som äger Amstaff och vi trivs mycket bra med våra hundar och supernöjda med valet av ras. En Amstaff är mycket smärttålig och risken att hunden biter ifrån för att skydda sig ifrån ett barns hårdhänta lek är nästan helt obefintlig.

Seriösa American Staffordshire Terrier (Amstaff) uppfödare har som mål att föda upp friska, stabila, vänliga och orädda Amstaffar. Amstaff ska ge intryck av stor styrka för sin storlek. Den ska vara välbyggd och muskulös men samtidigt smidig och rörlig. Den ska vara kompakt byggd, inte högställd eller lätt i sina linjer. Precis som vilken hund som helst är den en perfekt familjehund, om den har rätt ägare och får rätt uppfostran.

Amstaffens humör är en charmfull blandning av busighet, nyfikenhet och envishet med mycket bra självförtroende. Detta gör dem till mentalt stabila, trygga och vänliga individer. Rasstandarden beskriver dem som positiva, läraktiga, nyfikna och vänliga individer med ett jämnt och stabilt temperament.
Men precis som alla hundar behöver Amstaffen socialiseras med människor och andra hundar redan från tidig ålder för att minska risken att den blir människo- och hundaggressiv.

Du kanske undrar om detta är sant?! Hur kommer det sig isåfall att det är så vanligt att Amstaff eller Pitbullen attackerar människor. Sanningen är den att det faktiskt är väldigt ovanligt att Amstaff och Pitbulls angriper människor. I USA där Pitbullen är mycket vanlig så ligger den väldigt långt ned på de listor som förs över bitstatistik. Namnet "kamphund" (dit media räknar Amstaff, Pittbulls mfl.) säljer lösnummer vilket media självklart utnyttjar för att tjäna pengar, därav uppfattar allmänheten det som att pitbullen och amstaffen mer frekvent skulle angripa människor.
Det hela började på slutet av 1970-talet då några journalister i Washington, fick upp ögonen för Pitbull och att den användes i hundkamp runt om i USA. De drog slutsatsen om att denna typ av hund måste vara människoaggressiv. De skrev några artiklar om dessa "mördarhundar" och myten var född. Reaktionerna lät sig inte vänta, kriminella och knarklangare började skaffa sig Pitbulls för att skydda sig och sina varor. De minst sagt olämpliga hundägarna började med egen uppfödning och med bristande kunskaper så blev resultatet därefter. Hela situationen gjorde att rasen blev ännu mer massmedialt intressant och myten om mördarhunden blev ännu större. Fler olämpliga ägare drog sig till rasen, ännu fler reportage skrevs. Det hela blev en ond cirkel.
Ofta såg de svenska journalister upp till sina amerikanska kollegor och hämtar en hel del uppslag från stora amerikanska nyhetsförmedlare. De första skriverierna om 'mördarhunden' nådde Sverige i form av importerade artiklar innan vi ens hade några pitbulls och amstaffar här. När de första exemplaren av pitbullterrier och amstaffar landade i Sverige målades det upp som om kriget hade kommit. Nu skulle minsann människor dö som flugor runt dessa farliga hundar. Precis som i Usa blev reaktionerna stora. Idag är det vanligt med pitbulls och amstaffar i förorterna kring Stockholm, Göteborg och Malmö. Speciellt blandningar mellan dessa rser. Många olämpliga unga killar med gangsterkomplex går tyvärr runt med dessa hundar i kopplet, vilket självklart leder till problem.
Det kommer inte att lösa några problem genom att förbjuda de raser som allmänheten ser som "kamphundar". För de som använder dessa raser som en penisförlängare kommer bara välja en annan ras och ge den dåligt rykte. Det finns många olämpliga hundägare som inte ska ha en hund oavsett ras. De stora problemen är att det förekommer mycket oseriös avel runt om i landet. Idioter som korsar hundar hit och dit, säljer dem till andra olämpliga valpköpare.
Jag tycker att man borde införa något slag krav på att valpköpare ska genomgå div kurser, för att lära sig uppfostra och sköta om sin hund. Men även större krav på uppfödare så de inte säljer sina valpar till vem som helst.
Idag finns en sk 1-2-3 lag för hundar, som innebär att hundägaren får tre chanser att ordna upp sin hund om den tillexempel har bitit någon. Första gången kan hunden beläggas med koppeltvång, andra gången kan det handla om munkorg och tredje gången får ägaren hundförbud. Tror det är den bästa lösningen - oavsett ras!
Som hundägare har man ett stort ansvar, och det är du som hundägare som måste hålla koll på vad som händer i omgivningen och vad din hund gör. Bristande ledarskap är den största boven i dramat. Dock måste vi alla hundägare respektera hundrädda människor!!


Bad dogs are like bad children ~ raised by bad parents!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Klottra gärna ner några rader så blir jag så glad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...